Komemoracija v Otočah

SPOMIN NA TEKSTILNO ZADRUGO OTOČE (1939–1958)

Po dolgih letih smo se letos pred dnevom mrtvih spomnili tudi na 12 padlih članov Tekstilne zadruge v Otočah. Delavnica je stala tik ob stavbi nekdanje Iskre oz. sedanjega obrata Himont, na kateri je pritrjena spominska plošča, ki je bila letos maja končno obnovljena. Pobudo za osvežitev črk in čiščenje je dal mag. Drago Štefe, ki je poleg direktorja Iskra Medical Jožeta Jelenca in KO ZB Dobrava – Kamna Gorica prispeval za kritje stroškov obnove.
V četrtek, 21. oktobra 2021, smo v spomin padlim zadružnikom priredili krajšo slovesnost, katere so se udeležili tudi nekateri svojci padlih. Slavnostni govornik mag. Drago Štefe, nečak padlih zadružnikov Ivana in Franca Tominca, je osvežil spomine na težke predvojne in vojne čase, ko so bili odpuščeni delavci po veliki in grobo zatrti stavki v kranjskih tovarnah Jugobruna in Jugočeška avgusta 1938 primorani poskrbeti za osnovno preživetje. Delavnica je bila prenesena v Otoče iz Stražišča pri Kranju konec leta 1939. Zaživela je in nato v omejenem obsegu je delovala tudi med vojno. Leta 1958 je imetje (predvsem tekstilni stroji) po dogovoru prešlo na tekstilno tovarno Sukno v Zapužah, v Otočah pa so na tem mestu odprli obrat Iskre.
Za glasbo na kratki prireditvi sta poskrbela harmonikar Jernej Jemc in
baritonist Anton Habjan, za recitacije pa Magda Štupnikar.

Po tej prireditvi smo se prestavili na Sr. Dobravo, kjer smo ob grobovih padlih počastili spomin na podobne pokončne ljudi, ki so se za ceno življenja zoprestavili fašizmu, ponemčevanju in kraji naše zemlje.

V imenu KO ZB Dobrava – Kamna Gorica ter KS Sr. Dobrava se zahvaljujemo udeležencem obeh komemoracij, KS Ljubno in Akrisu pa za pomoč pri ozvočenju.

Mira Hladnik
KO ZB NOB Dobrava – Kamna Gorica