Ostanite zdravi. Ostanite doma.

Zakaj je tako pomembno upoštevati poziv strokovnjakov in vlade, da v teh dneh ostanete doma?

Okužba z novim koronavirusom ima takšne obete:
približno 80% ljudi jo preživi brez hujših zapletov, okrog 15% okuženih potrebuje bolnišnično zdravljenje in približno 5% zdravljenje na intenzivni terapiji.

Koronavirus SARS-CoV-2 je zelo nalezljiv in se hitro širi. To pomeni, da se lahko v kratkem času z njim okuži veliko ljudi, kar lahko vidimo v sosednji Italiji. Če v kratkem času zboli veliko ljudi, zdravstveni sistem ne bo imel dovolj kapacitet, da bi oskrbel tistih 15%, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, in tistih 5%, ki potrebujejo intenzivno terapijo.

Ljudje bodo umirali zato, ker ne bodo mogli do zdravstvene oskrbe, ki bi jim sicer zelo verjetno rešila življenje. Umirali bodo zato, ker bo pomoč naenkrat potrebovalo preveč ljudi.

Za to ne gre kriviti slovenskega zdravstvenega sistema. Noben zdravstveni sistem na svetu ni načrtovan za tako veliko število ljudi, ki bi naenkrat potrebovali zdravniško pomoč. Zato vse države sprejemajo podobne ukrepe in pozivajo ljudi, da začasno omejijo stike.

Pomembno je, da ostanete doma
S tem, ko ostanete doma, boste:
1) zaščitili sebe in zmanjšali možnost, da se okužite in potrebujete zdravniško pomoč.
2) zaščitili vse ostale, s katerimi bi prišli v stik, in tako zmanjšali možnost, da bi oni potrebovali zdravniško pomoč. Čeprav danes ne kažete znakov bolezni, ste lahko okuženi in širite okužbo naprej.

Ostati doma pomeni dobesedno to – biti doma. Brez druženja s sosedi, prijatelji, znanci, sorodniki ali naključnimi mimoidočimi. Brez vseh opravkov, razen tistih najnujnejših, kot je nakup živil. Sliši se protislovno, toda če želimo, da bomo lahko čim prej živeli kot doslej, moramo ta hip močno spremeniti svoje navade.

Prej kot bomo zaustavili širjenje novega koronavirusa, prej se bomo lahko spet svobodno družili, potovali in uživali življenje.

Vir: Aljaž M. (zdravo.si)

Informacije o koronavirusu: 080 14 04