Brezplačno predavanje o delu in življenju Janeza Jalna

ART KLUB LJUBNO vas vabi na brezplačno predavanje o delu in življenju umetniških delih, Janez Jalen, slovenski pisatelj, dramatik in duhovnik * 26. maj 1891, Rodine, † 12. april 1966, Ljubno na Gorenjskem.

Rodil se je v številni kmečki družini. Njegov oče je bil razgledan mož in je v sinu že zelo zgodaj zbudil zanimanje za lepote narave. Oče mu je kmalu umrl, zato ga je na lastne stroške v gimnazijo poslal domači župnik. Po gimnaziji v Kranju se je vpisal na bogoslovje v Ljubljani. Ko je bil v zadnjem letniku bogoslovja, se je začela 1. svetovna vojna. Jalen je skupaj z ostalimi bogoslovci v škofovih zavodih v Šentvidu, ki so bili spremenjeni v bolnišnico, skrbel za ranjence. Kljub vojnemu dogajanju je bil leta 1915 posvečen v duhovnika. Leta 1921 se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani na oddelek za zgodovino umetnosti, vendar študija ni dokončal. Pred drugo svetovno vojno je kot duhovnik služboval v Srednji vasi v Bohinju. Kot vojaški kurat je služboval pri petem dragonskem polku v Lvovu, nato pa je bil prestavljen v Lebring. Po vojni je služboval v Besnici pri Kranju, Črnomlju, Stari Loki, Trnovem, Notranjih Goricah in Ljubljani. Leta 1933 se je želel v celoti posvetiti pisateljevanju, zato je zaprosil za predčasno upokojitev. Po vojni, ki jo je preživel v Ljubljani, je ponovno služboval kot duhovnik; sprva v Grahovem, nato pa v Ljubnem, kjer je umrl. Pokopan je na domačih Rodinah.

Predavanje bo potekalo 24.09. 2024 ob 19h v prostorih ART KLUB LJUBNO.

Predavanje bo vodil gospod Janez Mulej, ki skrbi za Jalnovo rojstno hišo na Rodinah. Predavanje bo potekalo v torek, 24. septembra 2024, ob 19:00 uri v prostorih ART KLUB LJUBNO na naslovu Ljubno 80 4244 Podnart.

Objavljeno na Facebook strani Art Cluba Ljubno: https://www.facebook.com/share/p/oWVPU1yvSSL2GVrE/

Dejan Šparakl

predsednik Krajevne skupnosti Ljubno